Domowe pączki z dżemem na śmietanie to prosty przepis na tradycyjne pączki drożdżowe, mięciutkie i puszyste. Nie może ich zabraknąć w Tłusty Czwartek!
Składniki na domowe pączki z dżemem (ok 12 sztuk):
- 350 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietany 30%
- jajko
- 15 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- słoik dżemu o ulubionym smaku (dałam truskawkowy)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, śmietankę, jajko i resztę cukru. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i wyrabiamy je znowu przez kilka minut, aż zlikwidujemy pęcherzyki powietrza. Ciasta nie podsypujemy już mąką, ewentualnie jeszcze raz w trakcie wyrabiania lekko oprószamy stolnicę.
Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 2,5 cm i wykrawamy w nim koła szklanką lub foremką o średnicy 7-8 cm. Ścinki z ciasta ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wykrawamy koła. Postępujemy tak do czasu, aż wykorzystamy całe ciasto. Krążki ciasta nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-25 minut, aby podrosły.
W rondelku rozgrzewamy około 800 ml oleju. Jego temperatura powinna osiągnąć 175 C. Jeśli nie mamy jak tego zmierzyć, najlepiej wrzucić do tłuszczu kawałeczek ciasta. Jeśli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, tłuszcz powinien mieć odpowiednią temperaturę.
Zmniejszamy nieco moc palnika. Do garnka wrzucamy partiami pączki (np. po 4) stroną od góry, czy strona na której wcześniej leżały powinna wystawać ponad powierzchnię tłuszczu. Garnek nakrywamy pokrywką i smażymy pączki przez 2 minuty. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez dwie minuty (już bez przykrycia). Jeśli pączki będą miały zbyt brązowy kolor zmniejszamy jeszcze moc palnika, jeśli natomiast będą zbyt jasne smażymy je po 3 minuty z każdej strony.
Usmażone pączki odławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy na ręcznik papierowy. Ciepłe pączki nadziewamy za pomocą szprycy i gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem.
Zostaw odpowiedź