Prosty przepis na tradycyjne pączki nadziewane dżemem (w moim przypadku truskawkowym). Nie może ich zabraknąć w Tłusty Czwartek!
Składniki (ok 12 szt):
- 350 g mąki
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietany 30%
- jajko
- 10 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- dżem o ulubionym smaku
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, śmietankę, jajko i resztę cukru. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki masło o temperaturze pokojowej i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości mandarynki, spłaszczamy, a na środku układamy łyżeczkę dżemu. Zlepiamy dokładnie brzegi, układamy na ściereczce i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20 minut. W rondelku rozgrzewamy olej. Gdy tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę (ok. 180ºC) smażymy pączki po około 2 minuty z każdej strony. Odsączamy je na ręczniku papierowym i gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem.
Zostaw odpowiedź