Domowe pączki z dżemem

Prosty przepis na tradycyjne pączki nadziewane dżemem (w moim przypadku truskawkowym). Nie może ich zabraknąć w Tłusty Czwartek!


Składniki (ok 12 szt):

  • 350 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietany 30%
  • jajko
  • 10 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • dżem o ulubionym smaku
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, śmietankę, jajko i resztę cukru. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki masło o temperaturze pokojowej i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości mandarynki, spłaszczamy, a na środku układamy łyżeczkę dżemu. Zlepiamy dokładnie brzegi, układamy na ściereczce i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20 minut. W rondelku rozgrzewamy olej. Gdy tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę (ok. 180ºC) smażymy pączki po około 2 minuty z każdej strony. Odsączamy je na ręczniku papierowym i gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem.

paczki_marmolada

 

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: