Muszle nadziewane pieczarkami z sosem serowym

Przepis na duże muszle z pieczarkami i serem.

Składniki:

  • 500 g makaronu duże muszle
  • 1 kg pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g sera żółtego

Sos:

  • 250 ml śmietany 30%
  • ok 150 g serka topionego
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek siekamy i zrumieniamy na patelni z rozgrzanym olejem. Wrzucamy pieczarki i smażymy aż odparuje sok. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Do rondelka wlewamy śmietanę, podgrzewamy aż się zagotuje. Dodajemy serki topione i przyprawy. Gotujemy, mieszając aż ser się rozpuści. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą, muszle napełniamy farszem, następnie układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy sosem serowym i posypujemy żółtym serem. Pieczemy ok. 20 min. w temp 180 st. C.

muszle

Print Friendly, PDF & Email