Klasyczne ptysie z kremem

Klasyczne ptysie z kremem
Klasyczne ptysie z kremem

Klasyczne ptysie z kremem to niezapomniane, pyszne ciastka, które chyba każdy zna. A kto mógłby się im oprzeć? Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne do zrobienia, a efekt końcowy jest wart odrobiny trudu.

 

Składniki na klasyczne ptysie z kremem (około 10 sztuk):

    • 250 ml wody (szklanka)
    • 200 g mąki pszennej (1.5 szklanki)
    • 150 g masła
    • 4 duże jajka
    • szczypta soli

 

Krem śmietankowy:

    • 600 ml śmietanki 30%
    • 250 g sera mascarpone
    • 4 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy ciasto parzone. Jajka wcześniej wyjmujemy z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Do niewielkiego garnka wkładamy masło i wodę. Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć. Do gotującej się wody wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z solą. Całość mieszamy energicznie łyżką albo trzepaczką, aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się szklista. Wyłączamy ogień i ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy masa będzie zimna, dodajemy do niej po jednym jajku, cały czas ucierając za pomocą robota kuchennego, aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy ciasto w formie stożków dość dużych odstępach. Jeśli nie mamy szprycy ani rękawa cukierniczego, ciastka formujemy po prostu łyżką. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 30 minut. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby ciasto nie opadło. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jeśli nawet trochę opadną, w zasadzie nie ma się czym przejmować i tak wyjdą ładne ciastka. Wystudzone ciasta przekrawamy na pół.

Przygotowujemy krem. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji dodajemy do niej po łyżce serka mascarpone i ubijamy tylko do połączenia się składników. Krem przekładamy na dolne części ciastek i nakrywamy je wierzchnią częścią. Ptysie posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby masa śmietanowa zesztywniała.

Klasyczne ptysie z kremem
Klasyczne ptysie z kremem

 

Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną:

Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia

Deser Rajska Chmurka

Ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka”

Ciasto bez pieczenia z jabłkami i bitą śmietaną

Print Friendly, PDF & Email