Deser Rajska Chmurka

Deser Rajska Chmurka

Szybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia. Deser Rajska Chmurka  z mascarpone i bitą śmietaną zasmakuje wszystkim łasuchom.

Składniki:

  • ok 200 g okrągłych biszkoptów
  • szklanka mleka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany 30%
  • 3 łyżki drobnego cukru (może być cukier puder)
  • garść ulubionych owoców (maliny, jagody, truskawki)

Przygotowanie

Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, następnie dokładnie wycieramy. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy i miksujemy.

Na małej blaszce (moja ma wym. ok 23x23cm) układamy biszkopty najpierw zamoczone w mleku. Na biszkopty wykładamy masę z serkiem mascarpone, wygładzamy i układamy kolejną warstwę biszkoptów. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Deser odkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ulubionymi owocami.

Deser Rajska Chmurka
Deser Rajska Chmurka

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: