Ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka”

Przepis na lekkie ciasto na bazie bitej śmietany i sera mascarpone na herbatnikach.

Składniki:
Masa:

    • 650 ml śmietany 30%
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 250g mascarpone
    • 2 galaretki (dałam o smaku owoców leśnych)

Dodatkowo:

  • ok. 200g herbatników
  • tabliczka czekolady mlecznej

Przygotowanie
Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie cały czas miksując dodajemy mascarpone i bardzo powoli wlewamy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę.
Na blaszce (moja ma wym 24x26cm) układamy herbatniki, wylewamy połowę masy, wyrównujemy łyżką, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy drugą połowę masy (odrobinę masy zostawiamy na wierzch). Układamy ostatnią warstwę herbatników, rozsmarowujemy pozostałą masę i wysypujemy na nią startą czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

ciasto_lekkie