Sałatka śledziowa z groszkiem i jajkami jest bardzo smaczna, prosta i szybka do zrobienia, oraz nie wymaga wielu składników. Świetnie sprawdzi się na świątecznym czy imprezowym stole, a także na zwykłą kolację. Jest to jedna z naszych ulubionych sałatek śledziowych, a jej prostota sprawia, że przygotowujemy ją nie tylko od święta.
Jak zrobić sałatkę śledziową z groszkiem i jajkami?
Wystarczy jajka ugotować na twardo i wystudzić. Następnie jajka, śledzie, cebulę i ogórki kroimy na niezbyt drobne kawałki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. A na koniec wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednej misce i gotowe.
Składniki na sałatkę śledziową z groszkiem i jajkami:
- 400 g śledzi w oleju
- puszka groszku
- 5 jajek
- 2 ogórki konserwowe
- cebula (jeśli używacie gotowych śledzi ze słoika, to zazwyczaj są one w zalewie z cebulą, którą można wykorzystać)
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, czyli przez około 6-7 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Odstawiamy je do wystudzenia, obieramy, przekrawamy na ćwiartki, a ćwiartki kroimy w plastry. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w paski. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. W miseczce mieszamy ze sobą majonez, musztardę i śmietanę.
Śledzie, cebulę, ogórki, jajka i groszek przekładamy do dużej miski. Dodajemy sól, pierz i sos majonezowy. Całość mieszamy. Sałatkę odkładamy na godzinę do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem można posypać ją posiekanym szczypiorem czy natką pietruszki.
Zobacz inne przepisy na sałatki śledziowe:
Pyszna przekąska śledziowa – śledzie z grzybami i papryką
Śledzie pod pierzynką – sałatka warstwowa
Sałatka śledziowa z selerem konserwowym
Warstwowa sałatka śledziowa Szuba
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Zostaw odpowiedź