Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło

Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło
Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło

Tosty à la pizza to bardzo prosty sposób na pyszne i szybkie danie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie. Pizzę i tosty lubią chyba wszyscy, więc ich połączenie tzn. składniki jakie dodaje się na wierzch pizzy zapieczone na chlebie tostowym też zyska wielu zwolenników. Danie sprawdzi się zarówno na śniadanie czy kolację, jak i jako przekąska na imprezie. Jeśli znudziły się wam tradycyjne kanapki, to z pewnością coś dla was.

 

Składniki na tosty à la pizza:

    • 10 kromek chleba tostowego (pełnoziarnisty)
    • 200 g szynki
    • 200 g pieczarek
    • cebula
    • pół papryki czerwonej
    • pół puszki kukurydzy
    • garść oliwek
    • 180 g sera żółtego
    • po łyżeczce ketchupu na każdą kromkę (może też być sos pomidorowy jak do pizzy)
    • sól, pieprz, oregano

 

Przygotowanie

Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, cebulę i paprykę w kostkę. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, a po kilku minutach paprykę. Składniki smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Szynkę kroimy w paski, oliwki w plastry, kukurydze odsączamy z zalewy. Pieczarki z papryką przekładamy do miski, dodajemy szynkę, oliwki i kukurydzę. Składniki przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy je ze sobą. Każdą kromkę chleba tostowego smarujemy ketchupem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy sporą łyżkę mieszanki składników, oraz starty ser żółty na wierzchu. Tosty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut.

Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło
Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło

Zobacz inne przepisy na tosty:

Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie

Grillowane tosty z jajkiem na twardo

Tosty z boczkiem i jajkiem sadzonym – najlepszy pomysł na śniadanie

Tosty hawajskie – przepis na tosty z ananasem

Tosty francuskie

Jajecznica na tostach

Print Friendly, PDF & Email