Pieczeń z mięsa wieprzowego i warzyw

Pieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym.

Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego wieprzowego
  • cukinia
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • pół szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • papryka czerwona
  • sól, pieprz, oregano, papryka ostra

Przygotowanie
Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułki odciśnięte z nadmiaru mleka, przeciśnięte ząbki czosnku, jajka, cukinię i paprykę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę mięsną, wyrównujemy wierz i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut.

pasztet_mieso

Print Friendly, PDF & Email