Babka zebra

Na Wielkanoc nie może zabraknąć babki 😉 Tym razem proponuję nieco lżejszą od tradycyjnej wersję babki na wodzie mineralnej.

Składniki (na małą blaszkę albo keksówkę):

  • 3 jajka
  • 260 g mąki tortowej
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 110 ml oleju
  • 180 ml wody gazowanej
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy. Następnie dodajemy po połowie ubitej na sztywno pianie z białek i delikatnie mieszamy. Do natłuszczonej blaszki wlewamy na przemian po 5 łyżek jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 50 min.

babka_zebra

Print Friendly, PDF & Email