Mizeria po kaszubsku

Pyszna i prosta surówka do obiadu.

Składniki:

  • 2-3 ogórki
  • pół szklanki ciepłej wody przegotowanej
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • sól i pieprz
  • łyżka śmietany

Przygotowanie
Ogórki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na około 10 minut. Następnie powstałą wodę odlewamy z ogórków. Dolewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier oraz ocet i dokładnie mieszamy. Koperek drobno siekamy, dodajemy do ogórków. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, a na wierzch nakładamy kleks śmietany.

mizzeria_kaszubsku

Print Friendly, PDF & Email

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: