Karkówka pieczona w majonezie

Pyszny i bardzo prosty sposób na pieczoną karkówkę, choć w tym przypadku kalorii lepiej nie liczyć 😉

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
  • 2 cebule
  • sól morska, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra
  • 3 łyżki majonezu (light)

Przygotowanie
Karkówkę myjemy, osuszamy i obficie posypujemy przyprawami. Mięso najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie smarujemy każdy plaster majonezem i układamy w worku do pieczenia. Do worka wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę, zawiązujemy i pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni. Ja 20 minut przed końcem pieczenia, przecinam worek i piekę karkówkę bez przykrycia, aby się ładnie zarumieniła.

karkówka_majonez

1 Komentarz

  1. Jak optymalnie zwiększyć czas pieczenia dla większej ilości plastrów np. 10-12

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: