Domowe sposoby na poprawę odporności – patenty naszych babć

Domowe sposoby na poprawę odporności – patenty naszych babć
Domowe sposoby na poprawę odporności – patenty naszych babć

Domowe sposoby na poprawę odporności z pewnością przydadzą się, aby podbudować układ immunologiczny organizmu, który może być obniżany przez różne przyczyny, co odczuwamy zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy podatność na infekcje wirusowe jest największa.

Oto kilka potencjalnych czynników, które mogą wpływać na osłabienie odporności:

  • niewłaściwa dieta – brak odpowiedniej ilości składników odżywczych, zwłaszcza niedobory witamin C, D, E, oraz minerałów takich jak cynk i żelazo
  • niewystarczająca ilość snu – brak odpowiedniego snu może zaburzać funkcjonowanie układu immunologicznego, sprawiając, że organizm jest bardziej podatny na infekcje.
  • długotrwały stres – hormony stresu, takie jak kortyzol, mogą zaburzać równowagę układu immunologicznego.
  • brak aktywności fizycznej
  • palenie papierosów i nadmierne spożycie alkoholu
  • chroniczne choroby – choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, choroby autoimmunologiczne czy HIV/AIDS
  • niewłaściwa higiena osobista
  • starszy wiek może wiązać się z naturalnym osłabieniem układu odpornościowego.
  • nadmiar cukru w diecie
  • narażenie na toksyny – kontakt z toksynami środowiskowymi, zanieczyszczeniami powietrza czy substancjami chemicznymi może wpływać na zdolność organizmu do zwalczania infekcji

 

Flora bakteryjna a odporność

Nie zapominajmy również o tym, że flora bakteryjna, zwłaszcza ta obecna w jelitach, odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Mikroorganizmy zamieszkujące nasz organizm, zwłaszcza jelita, tworzą tzw. mikrobiotę, która jest złożoną społecznością bakterii, wirusów, grzybów i innych mikroorganizmów.

W związku z tym dbanie o zdrową florę bakteryjną poprzez odpowiednią dietę bogatą w błonnik, probiotyki (żywe kultury bakterii) oraz unikanie nadmiernego stosowania antybiotyków może wspomagać zdolność organizmu do zwalczania infekcji.

Domowe sposoby na poprawę odporności – sposoby naszych babć
Domowe sposoby na poprawę odporności – sposoby naszych babć

Jak wspomóc odporność?

Ponieważ każdy z nas codziennie styka się z szkodliwymi wirusami, bakteriami i grzybami, nie zawsze dbanie o zdrowy tryb życia, odpowiednią dietę, regularną aktywność fizyczną, oraz unikanie kontaktu z zakażonymi osobami jest wystarczające.

Dlatego zapytałam czytelników o ich domowe i sprawdzone sposoby na wsparcie układu odpornościowego, które przekazywane są w ich rodzinach od lat.

Oto najlepsze domowe sposoby na poprawę odporności:

1. Zakwas buraczany

Jest naturalnym probiotykiem, źródłem witamin (takich jak witamina C) i składników mineralnych (takich jak żelazo), które odgrywają rolę w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego. Zawiera przeciwutleniacze, a związki zawarte w burakach, zwłaszcza po procesie fermentacji, mogą pomagać w redukcji stanów zapalnych w organizmie.
Szklanka zakwasu buraczanego wypita codzienne i pewnością wyjdzie na zdrowie.

2. Domowy syrop z imbiru, cebuli, miodu, czosnku i cytryny

Połączenie wszystkim tych składników sprawia, że mamy silny naturalny antybiotyk, który może nas wspomóc nie tylko w działaniu profilaktycznych, ale też w walce z grypą czy przeziębieniem.

Przepis na syrop znajdziesz tutaj.

3. Olej z czarnuszki

Substancje w nim zawarte, takie jak tymochinon, wykazują aktywność przeciwwirusową, ponadto badania wskazują, że może wpływać na wzmacnianie układu odpornościowego poprzez regulację aktywności limfocytów i makrofagów. Do tego ma wiele innych właściwości: pomaga regulować poziom cukru, ma właściwości przeciwzapalne, zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników.

Codziennie wypite 2 łyżki oleju z czarnuszki z pewnością wyjdą nam na zdrowie.

4. Pierzga

Mieszanina pyłku kwiatowego, miodu pszczół, gruczołów gruczołów ślinowych, i enzymów pszczół. Jest jednym z bogatszych w składniki odżywcze produktów pszczelich i jest szeroko stosowana ze względu na potencjalne korzyści zdrowotne. Niektóre z korzyści obejmują wsparcie układu odpornościowego, poprawę energii, korzyści dla skóry i włosów, a także pomoc w radzeniu sobie z objawami alergii.

Zwykła profilaktyczna dawka pierzgi wynosi 10-20 g dziennie i można ją spożywać prosto z opakowania, dodawać do rożnych potraw, czy wymieszać z wodą bądź innym napojem. Ważne, żeby jej nie podgrzewać do wysokich temperatur.

5. Złote mleko

Napój, którego głównymi składnikami są mleko i kurkuma. Głównie dzięki zawartej w kurkumie kurkuminie, stanowi prawdziwy eliksir zdrowia i jest dobrym źródłem witamin (między innymi z grupy B, C oraz E), przeciwutleniaczy oraz substancji mineralnych, w tym wapnia i żelaza.

Zaleca się picie szklanki dziennie takiej mikstury.

Przepis na złote mleko znajdziecie tutaj.

6. Kiszonki

Warzywa i owoce poddawane procesowi fermentacji mlekowej, są bogatym źródłem korzystnych mikroorganizmów, zwłaszcza bakterii kwasu mlekowego. Te bakterie, znane jako probiotyki, mogą korzystnie wpływać na zdrowie, w tym na wsparcie układu odpornościowego.

Warto więc jak najczęściej włączać je do diety, choćby za sprawą pysznej surówki z ogórków kiszonych i pora czy kolorowej surówki z kiszonej kapusty.

Print Friendly, PDF & Email