Bakłażany faszerowane mięsem mielonym

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym
Bakłażany faszerowane mięsem mielonym

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym i ryżem to pyszne i stosunkowo lekkie danie, które możemy podać na obiad lub kolację na ciepło. Przepis jest mało skomplikowany i dość szybki do zrobienia. Bakłażany faszerowane są aromatyczne, sycące i bardzo smaczne. Stanowią samodzielne danie, do którego nie potrzeba już żadnych dodatków.

Zamiast bakłażanów, farszem można nadziać cukinię lub paprykę.

 

Składniki na bakłażany faszerowane mięsem mielonym:

  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g ryżu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 150 g sera żółtego
  • bazylia, oregano, sól i pieprz

 

Przygotowanie

Bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy ze środka miąższ z pestkami. Bakłażany posypujemy obficie solą i odstawiamy na około pół godziny. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Oba składniki przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i podsmażamy kilka minut. Następnie na patelnię dodajemy mięso i smażymy, aż się zetnie. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy ryż i mieszamy wszystko dokładnie.

Bakłażany płuczemy z nadmiaru soli i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nakładamy do nich farsz mięsny i układamy je na blaszce. Posypujemy startym serem żółtym. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagranego do 180 C i pieczemy około 20 minut.

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym
Bakłażany faszerowane mięsem mielonym

Zobacz inne przepisy na dania z bakłażanem:

Leczo z cukinii, bakłażana i papryki

Musaka (Moussaka) – grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Ratatouille z bobem – przepis na lekki i zdrowy obiad

Ratatouille z mięsem mielonym

Risotto z krewetkami, kurczakiem i grillowanym bakłażanem

Print Friendly, PDF & Email