Ratatouille z mięsem mielonym

Ratatouille z mięsem mielonym
Ratatouille z mięsem mielonym

Ratatouille z mięsem mielonym to przepyszny gulasz z dużą ilością warzyw. Potrawa jest niezwykle aromatyczna i bogata w smaku. Mięso, sos pomidorowy i warzywa, które kojarzą się z końcem lata: papryka, cukinia i bakłażan, tworzą wyjątkową kompozycję.

Ten przepis to wariacja na temat klasycznej francuskiej potrawy ratatouille (ratatuj), którą przygotowuje się bez mięsa, a jej bazą jest cukinia, bakłażan, pomidory i papryka. Mój mąż jednak nie jest wielkim fanem ani cukinii ani potraw jarskich, więc postanowiłam go uszczęśliwić i dodałam mięso mielone.

Składniki na ratatouille z mięsem mielonym:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • bakłażan
  • 3 papryki czerwone
  • 500 g mięsa mielonego (dałam wieprzowe)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie, bazylia

Przygotowanie

Bakłażana kroimy w plastry, obsypujemy solą i odstawiamy na około 10 minut. Mięso mielone smażymy na oleju rzepakowym, następnie dodajemy do niego drobno posiekany czosnek i cebulę. Po jakiś 7-8 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Całość smażymy jeszcze kilka minut, aż papryka zmięknie, po czym wszystkie składniki z patelni przekładamy do garnka.

Plastry bakłażana płuczmy z soli i kroimy w ćwiartki, podobnie kroimy cukinię. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Zobacz przepisy na inne potrawy z cukinią:

Najprostsze Placki Z Cukinii

Najlepszy Pasztet Z Cukinii

Spaghetti Z Cukinii Z Kurczakiem

Bigos Z Cukinii

Jesienna Zupa Krem Z Marchewki I Cukinii

Kotleciki Warzywne Z Cukinii I Marchewki (29 Kcal)

Print Friendly, PDF & Email