Pulpety z warzywami

Zazwyczaj do mieszanki warzywnej dodawałam pierś z kurczaka, tym razem zrobiłam obiad z pulpetami i też okazał się bardzo smaczny.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • jajko
  • mąka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • bulion
  • mieszanka warzywna (gotowa mrożonka)
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup
  • pieprz ziołowy, czosnek granulowany, ostra papryka, bazylia, zioła prowansalskie, oregano

Przygotowanie
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Wkładamy je do garnka z gotującą się, posoloną wody i gotujemy ok 10 min. Pulpety wyjmujemy z wody. Większość wody po pulpetach odlewamy, zostawiamy ok pół szklanki w garnku, do tego wlewamy ¾ szklanki bulionu, dodajemy warzywa i dusimy dopóki warzywa nie zmiękną. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy. Mieszamy. Następnie dodajemy pulpety i dusimy jeszcze chwilę.