Szynka z warzywami pieczona w rękawie

Szynka z warzywami pieczona w rękawie
Szynka z warzywami pieczona w rękawie

Szynka z warzywami pieczona w rękawie wychodzi miękka, soczysta i aromatyczna. Mięso piecze się w sosie własnym i nie wymaga dodatku tłuszczu. W towarzystwie puree ziemniaczanego stanowi pyszne danie obiadowe dla całej rodziny.

 

Składniki na szynkę z warzywami pieczoną w rękawie:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 średnie marchwie
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sol, pieprz, pierz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona i ostra

 

Przygotowanie

Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Oprószamy ją przyprawami z każdej strony i skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki, cebule w piórka. Mięso i warzywa umieszczamy w rękawie do pieczenia i szczelnie zamykamy z obu stron. Rękawem potrząsamy kilkukrotnie, aby równomiernie rozprowadzić składniki. Całość przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Mięso pieczemy przez około 1,5 godz z funkcją termoobiegu.

 

Szynka z warzywami pieczona w rękawie
Szynka z warzywami pieczona w rękawie

Zobacz inne przepisy na mięso pieczone z warzywami:

Kurczak Zapiekany Z Warzywami

Schab Zapiekany Z Pieczarkami I Cebulą

Kurczak Pieczony Z Warzywami

Schab Zapiekany Z Warzywami W Sosie Śmietanowo-Musztardowym

Kurczak Po Hiszpańsku