Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to pomysł na niebanalną przystawkę na Wielkanoc lub inną okazję. Jajka przygotowuje się bardzo szybko, a wyglądają bardzo efektownie i smakują wyśmienicie. Stanowią świetny dodatek do pieczonego mięsa, wędlin czy kanapek.

Składniki na jajka w sosie tatarskim:

  • 6-8 jajek

Sos tatarski:

  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • około 200 g grzybków leśnych marynowanych (mały słoiczek)
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 śmietany 12%
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Grzyby i ogórki kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Majonez, jogurt, śmietanę, musztardę i przyprawy przekładamy do jednej miski i łączymy ze sobą. Dodajemy grzybki, ogórki i połowę szczypiorku. Całość mieszamy dokładnie ze sobą.
Na półmisek lub inne dogodne naczynie przekładamy sos, a na nim układamy jajka. Całość posypujemy resztą szczypiorku.

Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim

Zobacz inne przepisy na przystawki z jajkami w roli głównej:

Jajka W Sosie Chrzanowym Na Zimno

Jajka W Sosie Rzodkiewkowym

Jajka Faszerowane Łososiem

Jajka Faszerowane

Jajka Faszerowane Szynką I Papryką

Print Friendly, PDF & Email