Karkówka z grilla w marynacie musztardowej – mięciutka i soczysta

Karkówka z grilla w marynacie musztardowej – mięciutka i soczysta
Karkówka z grilla w marynacie musztardowej – mięciutka i soczysta

Karkówka z grilla w aromatycznej, lekko musztardowej marynacie to danie, któremu ciężko się oprzeć. Mięso wychodzi miękkie, soczyste, wprost rozpływa się w ustach. Składniki marynaty są banalnie proste, tylko olej, musztarda i kilka przypraw. Mają one podkreślić smak mięsa, ale go nie zdominować.

Taka karkówka świetnie sprawdzi się na otwarciu sezonu grillowego, w niepogodę można ją również przygotować w domu na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Pysznie smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków, surówki ze świeżych warzyw i sosu czosnkowego lub pomidorowego.

Jak przygotować karkówkę z grilla?

Z przygotowaniem mięsa każdy sobie poradzi. Wystarczy pokroić je w cienkie plastry, wysmarować marynatą i odstawić na jakiś czas do lodówki. Następnie pozostaje tylko grillowanie.

 

Składniki na karkówkę z grilla:

  • około 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki musztardy (dałam sarepską)
  • przyprawy: po pół łyżeczki czosnku staropolskiego, papryki wędzonej, pieprzu ziołowego, szczypta pieprzu czarnego i soli

 

Przygotowanie

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie (około 1 cm) plastry. Olej mieszamy z musztardą i przyprawami. Każdy kawałek mięsa smarujemy z obu stron tak powstałą marynatą. Mięso przekładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 12 godzin (a najlepiej na całą dobę).

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub ogrodowym przez około 5 minut z każdej strony na dość dużym ogniu.

Karkówka z grilla w marynacie musztardowej – mięciutka i soczysta
Karkówka z grilla w marynacie musztardowej – mięciutka i soczysta

Zobacz inne przepisy na dania z grilla:

Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami

Kiełbasa na grilla w prostej, aromatycznej marynacie

Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego

Grillowane tosty z jajkiem na twardo

Szaszłyki z karkówką i warzywami

Print Friendly, PDF & Email