Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kapustą

Przepis na smaczny obiad z kapustą, ziemniakami i kiełbasą. Tani i prosty w wykonaniu.

Składniki:

  • mała główka kapusty (biała lub włoska, świetnie sprawdzi się również młoda kapusta)
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g szynki albo kiełbasy
  • 220 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • natka pietruszki

Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 3/4 szklanki wody, solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z cebulą i kiełbasą również pokrojonymi w kotkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie i rumiane dodajemy kapustę (jeśli w garnku zostało zbyt dużo wody, odcedzamy ją najpierw. Całość mieszamy, dodajemy śmietankę i przyprawy i dusimy ok 15 min. Posypujemy natką pietruszki.

kapusta_ziemiak

Print Friendly, PDF & Email