Schab po bałkańsku

Przepis na pyszny pomidorowy gulasz ze schabem, papryką i ogórkami kiszonymi. Podałam z ryżem.

Składniki:

  • 600 g schabu
  • 2 cebule
  • czerwona papryka
  • 250 g pieczarek
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie
Schab kroimy w paski i obsmażamy na oleju. Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy 15 min pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy aż woda odparuje. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki dodajemy do mięsa i podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, pomidory i bulion. Całość mieszamy i dusimy przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Dusimy jeszcze około 10-15 minut, do miękkości mięsa. Jeśli sos się zbytnio zredukuje można podlać wodą.

balkanski

Print Friendly, PDF & Email