Kasza jęczmienna z warzywami – danie fit

Przepis na szybkie i smaczne, bezmięsne danie na obiad. Z podanych składników wychodzą dwie naprawdę duże porcje, a każda ma tylko 359 kcal.

Składniki (2 porcje):

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • duża marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • cebula
  • cukinia
  • puszka groszku
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • szklanka bulionu warzywnego
  • łyżka oleju

Przygotowanie
Marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka, cukinię w cząstki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę olej, wrzucamy marchew i cebulę i podsmażamy. Następnie na patelnię wrzucamy kaszę, cukinię i paprykę. Mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż kasza i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec gotowania dodajemy groszek, curry, sól i pieprz.

kasza_warzywa

Print Friendly, PDF & Email