Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem

Polecam prosty przepis na pyszne ziemniaki faszerowane boczkiem, serem wiejskim i żółtym.

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego
  • opakowanie serka wiejskiego
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były miękkie, ale nierozpadające się. Obieramy i przekrawamy na pół. Delikatnie łyżeczką wydrążamy środek. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy. Z serka odlewamy wodę, mieszamy z boczkiem i przyprawami. Farsz nakładamy łyżką na ziemniaki. Ziemniaki układamy na blaszce, posypujemy serem żółtym i pieczemy w piekarniku w temp 180 C przez około 35 min.

ziemniak_boczek

Print Friendly, PDF & Email