Śledzie z rodzynkami

Przepis na pyszne śledzie w lekko słodkim sosie z rodzynkami i cebulą. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach.

Składniki:

  • ok 700 g śledzi a la matias
  • 2 duże cebule
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki octu winnego
  • 100 g rodzynek
  • 180 g przecieru pomidorowego
  • po kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Przygotowanie
Śledzie zalewamy wodą i moczymy około trzech godzin, w połowie moczenia wymieniamy wodę.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Następnie do cebuli dodajemy ocet, olej, rodzynki, przecier i przyprawy. Dusimy wszystko razem około 5 minut i odstawiamy do wystudzenia.
W szklanym naczyniu rozkładamy zalewę, na nią układamy pokrojone na kawałki śledzie i przykrywamy resztą zalewy. Śledzie odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 h.

sledzie_rodzynki

Print Friendly, PDF & Email