Pierogi ruskie – tradycyjny, domowy przepis

Pierogi ruskie to klasyczna i tradycyjna potrawa, która pojawia się w większości polskich domów. Co prawda jest to dość pracochłonne i wymagające czasu danie, ale efekt końcowy wynagradza wszelki trud. Nie znam osoby, która by  nie lubiła pierogów. Nic dziwnego, w końcu są przepyszne! Oczywiście najlepsze robi moja mama, poniżej przestawiam jej przepis. Smakują wspaniale zarówno zaraz po ugotowaniu, jak i na drugi dzień, kiedy podsmażam je na maśle.

Składniki na pierogi ruskie (około 80 sztuk):

Ciasto:

  • 700 g mąki pszennej (typ 450)
  • 450 ml gorącej wody
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g twarogu
  • duża cebula
  • sól, pieprz

Ponadto: masło, cebula na okrasę

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Ziemniaki, twaróg i cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Całość wyrabiamy ręką przez chwilę na gładką masę.

Do mąki dodajemy sól i olej, oraz wlewamy gorącą (ale nie wrzątek) wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto. Następnie zawijamy je w folię i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części. Każdy kawałek rozwałkujemy na cienki placek. Jeśli ciasto klei się do wałka lub stolicy, podsypujemy je mąką. Szklanką wycinamy krążki. Na środek każdego nakładamy po około łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Ja dociskam je jeszcze ząbkami widelca, powstanie dzięki temu ładny wzorek i mam pewność, że pierogi nie rozkleją się w czasie gotowania.

Pierogi wkładamy partiami po 10-15 do wrzącej osolonej wody. Gotujemy je 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące. Można okrasić je podsmażoną cebulką czy skwarami z boczku, albo podać z kwaśną śmietaną.

Pierogi ruskie – klasyczny, domowy przepis

Zobacz inne przepisy na pierogi:

Pierogi Po Lwowsku

Pierogi Z Boczkiem I Twarogiem

Pierogi Z Wątróbką

Pierogi Z Mięsem I Pieczarkami – Pyszne

Pierogi Ze Śliwkami

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago