Niezwykle prosta w przygotowaniu i tania zapiekanka, a jest bardzo smaczna. Idealna na kryzysowe sytuacje, kiedy nic nie mamy w lodówce 🙂
Składniki:
Przygotowanie
Ziemniaki i marchew myjemy i gotujemy w mundurkach z dodatkiem soli. Powinny być lekko twardawe. Obieramy je i kroimy w talarki. Marchew na plasterki. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w krążki, a boczek w kostkę. Wędliny i cebulę podsmażamy razem na patelni. Ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy na dnie pierwszą warstwę ziemniaków. Następnie cebulę z boczkiem i kiełbasą. Na to marchew i wykładamy drugą warstwę ziemniaków i przyprawiamy. Na wierzch kładziemy starty na grubej tarce ser. Zapiekamy w temperaturze 200 st. przez około 30 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…