Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym

Potrawa przypominająca cannelloni, tylko że bez cannelloni 😛 Bardzo smaczne, idealne jako przekąska na ciepło podczas jakiejś imprezy domowej. Szybko znika ze stołu.

Składniki

Naleśniki:

  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • sól

Farsz:

  • mała puszka koncentratu pomidorowego rozrobionego ze szklanką wody
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki
  • 250 g sera żółtego
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • oregano, przyprawa do gyrosa, majeranek, papryka słodka
  • sól i pieprz

Przygotowanie
Składniki na naleśniki ubijamy i zostawiamy na ok 20 minut. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie lepiło się do patelni. Następnie smażymy cienkie naleśniki.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy mięso mielone. Kiedy mięso się usmaży, wlewamy ¾ szklanki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, przyprawę do gyrosa i dusimy ok 15 min. Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy w ruloniki. Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy żółtym serem, oregano, majerankiem i papryką oraz zalewamy resztą koncentratu pomidorowego. Pieczemy przez około 20 minut.