Zapiekanka z ziemniaków i jajek
Zapiekanka z ziemniaków i jajek z sosem chrzanowym to dobry pomysł na wyjątkowo pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Potrawa jest łatwa do przygotowania, a także tania, gdyż powstała z prostych, niewyszukanych składników, które zazwyczaj znajdują się w każdym domu. Zapiekankę można podać z ulubioną surówką ze świeżych warzyw.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki. Oba składniki podsmażamy na oleju. Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Jajka obieramy i również kroimy w plastry. W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Sos zdejmujemy z palnika i dodajemy chrzan zmieszany ze śmietaną, sól, pieprz i paprykę. Całość mieszamy dokładnie.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami – ziemniaki, cebula z kiełbasą, jajka i znowu ziemniaki. Całość zalewamy sosem chrzanowym i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez ok 20-25 minut.
Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…