Pomysł na szybki i bardzo smakowity obiad, zwłaszcza dla osób, które tak jak ja, uwielbiają brokuły.
Składniki:
- cebula
- pierś z kurczaka
- 150 g pieczarek
- brokuł
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżka mąki
- mały kubek gęstej śmietany
- makaron rurki (pół paczki)
- bazylia
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Osobno podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z pieczarkami pokrojonymi w plastry. Podzielony na różyczki brokuł gotujemy w posolonej wodzie. Kurczaka i pieczarki z cebulą wkładamy do rondla i zalewamy ok szklanką wody z gotowania brokuła. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Następnie mąkę rozrabiamy ze śmietaną. Rozcieńczamy śmietanę gorącym wywarem z brokuła i dodajemy do rondla. Mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu ok 5 minut, pod koniec gotowania dodając brokuła. Sosem polewamy makaron ugotowany al dente.
Przepis dobry robie juz drugi raz, ale jak dla mnie za duzo czosnku.
pozdrawiam
bardzo dobre polecam
Mmmm pychota!!!!!
maka pewnie jest swietna….