Kolejny przepis na spaghetti, tym razem do sosu dodałam jeszcze kilka składników. Jest to moja ulubiona wersja spaghetti z sosem pomidorowo-paprykowym i oliwkami.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- pół paczki makaronu spaghetti
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- papryka czerwona
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego albo ketchupu
- kilka czarnych oliwek
- sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, bazylia, oregano, tymianek, cebula suszona
- żółty ser
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na małym ogniu na oleju. Po kilku minutach dodajemy mięso, które rozdrabniamy na patelni. Podsmażamy, aż mięso się zarumieni. Pomidory miksujemy i dodajemy na patelnię. Następnie dodajemy, paprykę pokrojoną w paski, przyprawiamy. Gdy mięso i pozostałe składniki będą gotowe dodajemy ketchup lub koncentrat i oliwki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Następnie do sosu dokładamy makaron, mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem.
Zostaw odpowiedź