Smaczny obiad dla miłośników curry.
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 śmietana 12% (200ml)
- 1 jogurt naturalny (200ml)
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- połowa słoiczka selera sałatkowego
- przyprawa do kurczaka
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki curry
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- dwie torebki ryżu
Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Następnie doprawiamy go obficie przyprawą do kurczaka oraz zalewamy jogurtem. Odstawiamy na ok. półtora godziny. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni podsmażamy warzywa przez ok 10 minut, następnie dodajemy curry i smażymy jeszcze kilka minut. Warzywa odkładamy na talerzyk i smażymy na tej samej patelni kawałki kurczaka przez ok. 5 minut. Do kurczaka dodajemy warzywa, selera, a także śmietanę. Potrawę doprawiamy szczyptą cynamonu oraz potrzeby solą i pieprzem. Całość dusimy na wolnym ogniu ok. 7 minut. Potrawę podajemy z ryżem.
Zostaw odpowiedź