Pyszna przekąska na podwieczorek do kawy.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 250 g sera twarogowego
- żółtko
- łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, mleko, jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre, mieszamy wszystko szybko i z grubsza, tylko do połączenia się składników. Ser twarogowy mieszamy z żółtkiem i cukrem wanilinowym.Foremki do muffinek smarujemy masłem. Nakładamy do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Wykładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 170°C.
Zostaw odpowiedź