Schabowe pod pierzynką z cebuli i papryki – przepis na pyszne kotlety

Schabowe pod pierzynką z cebuli i papryki posypane serem żółtymi zapieczone w piekarniku to prosty przepis na pyszne kotlety w nietypowej odsłonie. Jeśli znudziły wam się tradycyjne schabowe, to warto wypróbować ten przepis. W towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki smakują wyśmienicie. Do przygotowania takiego dania zamiast schabu można użyć innego mięsa np. piersi z kurczaka albo indyka czy karkówki.

Składniki na schabowe pod pierzynką z cebuli i papryki (4 sztuki):

  • około 600 g schabu bez kości
  • 3 duże cebule
  • około 200 g papryki konserwowej
  • 2 papryczki pepperoni lub inne ostre
  • 200 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, około łyżeczka curry

     

 

Przygotowanie

Kawałek schabu myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Kroimy go na cztery grube plastry, grubości około 4 cm. Każdy z kotletów nacinamy wzdłuż na pół, zostawiając około 1 cm na końcu, tak aby nie przeciąć całkowicie. Plastry rozkładamy, podobnie jak książkę i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym widelcem jajku i bułce tartej. Kotlety smażmy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron po kilka minut, aż panierka nabierze złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia cebulę posypujemy przyprawą curry i mieszamy. Paprykę marynowaną i pepperoni kroimy w paski. Papryki mieszamy z usmażoną cebulą. Kotlety układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na nie nakładamy cebulę z papryką. Posypujemy startym serem żółtym. Kotlety wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 20 minut w 180 C.

Schabowe pod pierzynką z cebuli i papryki – przepis na pyszne kotlety

 

Zobacz inne przepisy na kotlety ze schabu:

Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe

Schabowy po królewsku – przepis na obiad

Schab pod pierzynką z marchwi i sera

Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad

Schab pieczony w ketchupie – przepis na obiad

 

Emilia

View Comments

  • Znam przepis, ale bez papryki. Myślę, że w jej towarzystwie schabowe będą jeszcze bardziej aromatyczne!

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago