Łatwa i smaczna tarta na słodko.
Składniki na ciasto:
· 1 i 1/3 szklanki mąki
· 3 łyżki cukru pudru
· 100 g zimnego masła
·1 jajko
Dodatkowo:
·1 budyń waniliowy
· 1 galaretka owocowa
· ulubione owoce z puszki (w moim przepadku mieszanka owoców egzotycznych)
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciastom formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy większej o około 2-3 cm od dna formy na tartę. Rozwałkowanym ciastem wykładamy dno i brzegi formy, przycinając wystające brzegi ciasta. Spód tarty dziurkujemy widelcem.
Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy coś lekkiego na papierze, by nieco go obciążyć. Piec ok. 15 minut w temp 180 stopni. Zdejmujemy papier i obciążenie i pieczemy jeszcze ok 10 minut (aż tarta lekko się przyrumieni). Studzimy.
W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy budyń i galaretkę wg instrukcji na opakowaniach. Wystudzamy. Owoce odsączamy z zalewy.
Ostudzony budyń wykładamy na ciasto, na nim układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…