Wiosenna surówka z sałaty, rzodkiewki i ogórka
Wiosenna surówka z sałaty, rzodkiewki i ogórka sprawdzi się jako pyszny i kolorowy dodatek do obiadu, burgerów czy tostów. W sezonie na nowalijki nie może jej zabraknąć na waszym stole. Taka surówka to 10 minut roboty, a jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy pokroić warzywa i wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Surówka jest bardzo smaczna i zdrowa, dostarcza wiele witamin i minerałów. Pamiętajcie, że najlepiej zjeść ją od razu po przygotowaniu, gdyż witaminy z czasem się utleniają.
Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Liście sałaty rwiemy na małe kawałki. Rzodkiewki i ogórki kroimy w słupki lub cienkie plasterki. Szczypior drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobią kostkę. Majonez i kefir mieszamy ze sobą.
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Przyprawiamy odrobiną soli i mieszamy. Surówkę podajemy od razu po przygotowaniu.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
uwielbiam taką sałatkę