Zazwyczaj śledzie na obiad zajadamy z ziemniakami i śmietaną. Tym razem postanowiłam trochę to zmodyfikować i wyszła nietypowa zapiekanka.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- po 1 czerwonej, żółtej papryce
- 250 g śledzi matiasów
- pieprz
- sól
- masło do wysmarowania formy
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- pieprz
- cukier
- łyżeczka musztardy
- koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy je i kroimy w plastry. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Papryki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy na kawałki. Dno formy wykładamy ziemniakami, następnie warstwą śledzi i posypujemy papryką. Następnie kolejna warstwa ziemniaków. Przyprawiamy Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 35 minut. W tym czasie robimy sos: koperek siekamy i łączymy zresztą składników. Mieszamy. Polewamy sosem po nałożeniu zapiekanki na talerze.
Zostaw odpowiedź