Zapiekanka z śledziem i ziemniakami

Zazwyczaj śledzie na obiad zajadamy z ziemniakami i śmietaną. Tym razem postanowiłam trochę to zmodyfikować i wyszła nietypowa zapiekanka.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • po 1 czerwonej, żółtej papryce
  • 250 g śledzi matiasów
  • pieprz
  • sól
  • masło do wysmarowania formy

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • pieprz
  • cukier
  • łyżeczka musztardy
  • koperek

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy je i kroimy w plastry. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Papryki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy na kawałki. Dno formy wykładamy ziemniakami, następnie warstwą śledzi i posypujemy papryką. Następnie kolejna warstwa ziemniaków. Przyprawiamy Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 35 minut. W tym czasie robimy sos: koperek siekamy i łączymy zresztą składników. Mieszamy. Polewamy sosem po nałożeniu zapiekanki na talerze.