Złocisty kurczak w majonezie – szybki przepis na obiad
Złocisty kurczak w majonezie to prosty i pyszny przepis na udka z kurczaka z chrupiącą skórką. Danie jest szybkie do zrobienia i nie wymaga wiele pracy. Wyśmienicie smakuje z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej.
Kurczaka myjemy i osuszamy. Ćwiartki dzielimy na mniejsze porcje, odkrawamy zbędne części. Każdy kawałek oprószamy przyprawami. Całość przekładamy do miski, nakrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na noc. Po tym czasie kawałki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i każdy smakujemy łyżeczką majonezu. Naczynie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godzinę. Przez pierwsze 15 minut piekłam bez przykrycia, aby majonez się zarumienił, następnie piekłam pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem można ponownie zdjąć pokrywkę, jeśli kurczak jest za mało zarumieniony.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…