Pyszne danie na obiad. Podajemy z ulubionym makaronem.

Składniki:

NA PULPETY

  • 500g mięsa wieprzowego
  • bułka tarta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • oliwa do smażenia

NA SOS

  • 2 papryki (u mnie zielone)
  • cebula
  • 300g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • gęsta śmietana
  • oregano, bazylia, zioła prowansalskie

Przygotowanie
Do mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oliwie. Następnie paprykę, pieczarki i cebulę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie, kiedy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Do sosu dodajemy pulpety.

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

20 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago