Tagliatelle z sosem z serka mascarpone i kurczakiem

Delikatny i aksamitny sos, idealny do makaronu.

Składniki:

  • pół paczki makaronu tagliatelle
  • por
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • sól, pieprz
  • garść oliwek zielonych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pomidor

Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, por kroimy w pół-plasterki i dodajemy do kurczaka. Kiedy por będzie miękki, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlewamy śmietanę i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Sos gotujemy ok 5 minut. Makaron wykładamy na talerze, polewamy go sosem, a na wierzchu układamy pokrojonego w cząstki pomidora.

makaron_mascarpone

Print Friendly, PDF & Email