Uwielbiam kruche ciasta, zwłaszcza, że są pyszne, proste w zrobieniu i zawsze wychodzą.
Składniki:
Ciasto:
Ponadto:
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto razem zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy na godzinę do zamrażalnika, natomiast resztę do lodówki.
Po godzinie ciasto z lodówki wykładamy na blachę (wcześniej nasmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, moja ma wym ok 24x24cm) i podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy gniazdka nasienne i kroimy na plasterki. Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą (co zapobiega wsiąkaniu soku z owoców w ciasto), a następnie układamy na cieście jabłka, posypujemy cynamonem. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich szklankę cukru. Rozsmarowujemy je na jabłkach. Pozostałe ciasto z zamrażalki ścieramy na grubej tarce. Ciasto pieczemy około 40 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
ciasto jest pyszne tylko ja pieke w tortownicy dzieki temu jest wyzsze i lepiej sie prezentuje a jablka posypuje tez cukrem wymieszanym z prawdziwa wanilia. Cos pysznego :)