Kruche ciasto z jabłkami

Uwielbiam kruche ciasta, zwłaszcza, że są pyszne, proste w zrobieniu i zawsze wychodzą.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Ponadto:

  • 2 spore jabłka
  • cynamon
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • bułka tarta

Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto razem zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy na godzinę do zamrażalnika, natomiast resztę do lodówki.
Po godzinie ciasto z lodówki wykładamy na blachę (wcześniej nasmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, moja ma wym ok 24x24cm) i podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy gniazdka nasienne i kroimy na plasterki. Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą (co zapobiega wsiąkaniu soku z owoców w ciasto), a następnie układamy na cieście jabłka, posypujemy cynamonem. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich szklankę cukru. Rozsmarowujemy je na jabłkach. Pozostałe ciasto z zamrażalki ścieramy na grubej tarce. Ciasto pieczemy około 40 minut.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • ciasto jest pyszne tylko ja pieke w tortownicy dzieki temu jest wyzsze i lepiej sie prezentuje a jablka posypuje tez cukrem wymieszanym z prawdziwa wanilia. Cos pysznego :)

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago