Sos z piersi kurczaka z migdałami i gruszką

Przepis na ryż z kurczakiem, migdałami i gruszką. Podane składniki wystarczą na dwie porcje.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • gruszka (najlepiej świeża)
  • 50g płatków migdałowych
  • 400 ml śmietany 12%
  • 2-3 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 torebki ryżu
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i dodajemy curry. Gruszkę obieramy, usuwamy nasiona i kroimy drobno. Migdały kruszymy na mniejsze kawałki. Gruszkę i 3/4 migdałów dodajemy do kurczaka. Gdy gruszka zmięknie, dodajemy śmietanę, szczyptę soli i pieprzu i gotujemy kilka minut. Podajemy z ryżem i posypujemy resztą migdałów.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago