Sos z piersi kurczaka z migdałami i gruszką

Przepis na ryż z kurczakiem, migdałami i gruszką. Podane składniki wystarczą na dwie porcje.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • gruszka (najlepiej świeża)
  • 50g płatków migdałowych
  • 400 ml śmietany 12%
  • 2-3 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 torebki ryżu
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i dodajemy curry. Gruszkę obieramy, usuwamy nasiona i kroimy drobno. Migdały kruszymy na mniejsze kawałki. Gruszkę i 3/4 migdałów dodajemy do kurczaka. Gdy gruszka zmięknie, dodajemy śmietanę, szczyptę soli i pieprzu i gotujemy kilka minut. Podajemy z ryżem i posypujemy resztą migdałów.

ryz_migdal

Print Friendly, PDF & Email