Pyszna potrawa, o ile lubimy krewetki.
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 250 ml bulionu
- 250 g krewetek koktajlowych
- czerwona papryka
- marchew
- puszka groszku
- kilkanaście czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- olej
Przygotowanie
Krewetki rozmrażamy, jeśli potrzeba obieramy z resztek pancerzyków, myjemy.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Marchewkę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa smażymy na dużej patelni ok. 5 minut na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, zalewamy bulionem i przyprawiamy. Gotujemy bez przykrycia aż ryż wchłonie ciecz i zmięknie. W razie potrzeby podlewamy większą ilością bulionu, jeśli będzie go za dużo nadmiar odparowujemy. Krewetki smażymy na maśle na oddzielnej patelni ok 3 minut. Gdy krewetki będą gotowe dodajemy je do ryżu. Do całości wrzucamy pokrojone w plasterki oliwki i groszek, mieszamy. Całość smażymy jeszcze 5 minut.
Dobre. Proste, szybkie. W smaku nie zaskakuje, ale tez wiadomo jaki smak maja krewetki i reszta skladnikow – delikatny. Szybki, tani, lekki i dobry posilek. Dzieki za przepis