Krewetki z ryżem i warzywami

Pyszna potrawa, o ile lubimy krewetki.

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 250 ml bulionu
  • 250 g krewetek koktajlowych
  • czerwona papryka
  • marchew
  • puszka groszku
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • olej

Przygotowanie
Krewetki rozmrażamy, jeśli potrzeba obieramy z resztek pancerzyków, myjemy.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Marchewkę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa smażymy na dużej patelni ok. 5 minut na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, zalewamy bulionem i przyprawiamy. Gotujemy bez przykrycia aż ryż wchłonie ciecz i zmięknie. W razie potrzeby podlewamy większą ilością bulionu, jeśli będzie go za dużo nadmiar odparowujemy. Krewetki smażymy na maśle na oddzielnej patelni ok 3 minut. Gdy krewetki będą gotowe dodajemy je do ryżu. Do całości wrzucamy pokrojone w plasterki oliwki i groszek, mieszamy. Całość smażymy jeszcze 5 minut.

krewetki