Pyszna potrawa, o ile lubimy krewetki.
Składniki:
Przygotowanie
Krewetki rozmrażamy, jeśli potrzeba obieramy z resztek pancerzyków, myjemy.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Marchewkę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa smażymy na dużej patelni ok. 5 minut na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, zalewamy bulionem i przyprawiamy. Gotujemy bez przykrycia aż ryż wchłonie ciecz i zmięknie. W razie potrzeby podlewamy większą ilością bulionu, jeśli będzie go za dużo nadmiar odparowujemy. Krewetki smażymy na maśle na oddzielnej patelni ok 3 minut. Gdy krewetki będą gotowe dodajemy je do ryżu. Do całości wrzucamy pokrojone w plasterki oliwki i groszek, mieszamy. Całość smażymy jeszcze 5 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Dobre. Proste, szybkie. W smaku nie zaskakuje, ale tez wiadomo jaki smak maja krewetki i reszta skladnikow - delikatny. Szybki, tani, lekki i dobry posilek. Dzieki za przepis