Dania główne

Domowy sos chiński z ryżem i warzywami

Przepis na sos chiński do gotowej mrożonki warzyw chińskich, którą można kupić w każdym markecie. Sos o wiele smaczniejszy niż te z torebki, o lekko słodkim smaku.

Składniki:

Sos:

  • płaska łyżeczka imbiru (przyprawa lub świeży drobno starty)

  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

  • szczypta kuminu (można pominąć)

  • sól, pieprz

  • szczypta papryki ostrej

  • 2 płaskie  łyżeczki cukru

  • łyżeczka curry

  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego

  • 4 łyżki octu winnego z jabłek

  • łyżka mąki

  • szklanka bulionu (najlepiej domowy, ale można również dać kostkę rosołową drobiową)

Ponadto:

  • dwie torebki ryżu

  • pierś z kurczaka

  • mrożonka warzyw chińskich (albo świeże: marchew, papryka, por, pędy bambusa, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie)

 

Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy warzywa, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
Składniki na sos łączymy (prócz mąki) i mieszamy dokładnie. Przelewamy do rondelka gotujemy kilka minut co jakiś czas mieszając. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami gotującego się sosu i dopiero wtedy wlewamy ją do rondelka. Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Sos dodajemy do kurczaka i warzyw. Ryż wykładamy na talerze i polewamy go sosem z warzywami.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Gotujący się sos jest gorący, więc po dodaniu mąki zrobi się klucha. Lepiej mąkę rozrobic z pół szklanki zimnej wody lub bulionu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago