Pyszny, aksamitny sos do jajek. Jeden z moich ulubionych. Serwujemy na ciepło najlepiej z ziemniakami.
Składniki:
Sos:
- ok 3 łyżki masła
- bulion
- 180 ml śmietany 18%
- ok 2 łyżki mąki
- ok 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- łyżka koperku
- sól, pieprz
Ponadto:
- kilka jajek
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy półtora szklanki ZIMNEJ wody (bądź już gotowy bulion, również zimny). Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje dodajemy kostkę bulionową. Kiedy się rozpuści, dajemy chrzan i śmietanę. Przyprawiamy i dodajemy koperek. Mieszamy dokładnie. Sosem polewamy ugotowane na twardo, obrane i przekrojone na pół jajka.
Zostaw odpowiedź