Jajka w sosie chrzanowo-koperkowym

Pyszny, aksamitny sos do jajek. Jeden z moich ulubionych. Serwujemy na ciepło najlepiej z ziemniakami.

Składniki:

Sos:

  • ok 3 łyżki masła
  • bulion
  • 180 ml śmietany 18%
  • ok 2 łyżki mąki
  • ok 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • łyżka koperku
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • kilka jajek

Przygotowanie
Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy półtora szklanki ZIMNEJ wody (bądź już gotowy bulion, również zimny). Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje dodajemy kostkę bulionową. Kiedy się rozpuści, dajemy chrzan i śmietanę. Przyprawiamy i dodajemy koperek. Mieszamy dokładnie. Sosem polewamy ugotowane na twardo, obrane i przekrojone na pół jajka.