Przepis na apetyczną i sycącą zapiekankę ziemniaczaną.
Składniki:
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie obieramy je i kroimy w talarki.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Te składniki wrzucamy na olej i podsmażamy.
Boczek kroimy w grubszą kostkę, parówki w plasterki i również podsmażamy, następnie łączymy z cebulą i pieczarkami. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków i oprószamy gałką muszkatołową. Na to wykładamy boczek i pieczarki i przykrywamy drugą połową ziemniaków. Śmietanę mieszamy ze startym żółtym serem. Sosem polewamy całość zapiekanki. Wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika i zapiekamy ok 25 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…