Przepis na apetyczną i sycącą zapiekankę ziemniaczaną.
Składniki:
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie obieramy je i kroimy w talarki.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Te składniki wrzucamy na olej i podsmażamy.
Boczek kroimy w grubszą kostkę, parówki w plasterki i również podsmażamy, następnie łączymy z cebulą i pieczarkami. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków i oprószamy gałką muszkatołową. Na to wykładamy boczek i pieczarki i przykrywamy drugą połową ziemniaków. Śmietanę mieszamy ze startym żółtym serem. Sosem polewamy całość zapiekanki. Wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika i zapiekamy ok 25 minut.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…