Przepis na pyszne krokiety z ziemniaków. Podane z ulubionym sosem smakują jeszcze lepiej.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 jajka
- 150 g maki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- 150 g wędlina
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie przeciskamy przez praskę. Wędlinę kroimy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce. Do ziemniaków dodajemy żółtka (białka zostawiamy do panierowania), mąkę, przyprawy, wędlinę, ser i zagniatamy ciasto. Z ciasta wyrabiamy podłużne wałeczki.
Wałeczki panierujemy w ubitych lekko białkach i bułce tartej. Smażymy na patelni z obu stron, na złoty kolor.
Zostaw odpowiedź