Pyszne słodko-pikantne skrzydełka z kurczaka.
Składniki:
- 0,5 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki przyprawy chili
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu winnego
- papryka w proszku, oregano, tymianek, pieprz, ziołowy pieprz, sól
Przygotowanie
Skrzydełka oczyszczamy, można odciąć lotki. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Smarujemy nią mięso i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180-200C. Ja piekę w przykrytym naczyniu żaroodpornym, z którego ściągam pokrywkę na 15 minut przed końcem pieczenia.
Zostaw odpowiedź