Pyszna zapiekanka – ziemniaki dzięki mleku i śmietanie mają niepowtarzalny, delikatny smak.
Składniki:
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do dużego rondla razem ze śmietaną, mlekiem, czosnkiem i solą. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale nie rozgotują się zanadto. Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę. Boczek podsmażamy na suchej patelni razem z cebulą. Do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki wraz z płynem, w którym się gotowały, całość posypujemy gałką muszkatołową. Na wierz układamy cebulę z boczkiem i posypujemy startym serem. Potrawę zapiekamy przez ok 20 minut, albo do chwili, gdy wierzch się przyrumieni.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…