Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym, ryżem i kiszoną kapustą.
Składniki:
Przygotowanie
Kapustę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego przez ok 30 min. Następnie przelewamy na durszlak, osączamy i drobno siekamy.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy na ćwiartki lub plasterki jeśli są duże. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Do mięsa mielonego dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Układamy warstwami:
połowa kiszonej kapusty
połowa ryżu
usmażone pieczarki
surowe mięso
reszta ryżu
marchew
reszta kapusty.
Całość zalewamy jajkami zmiksowanymi ze śmietanką i przyprawionymi solą i pieprzem.
Pieczemy ok. 50 minut pod przykryciem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…